perjantai 22. joulukuuta 2006

Savustettu Sampi


Paikallisessa Prismassa jouluostoksia tehdessä ostoskoriin päätyi kalatiskistä "Savusampi" nimikkeellä myyty savustettu kala. Hintaa kalalla oli 17,90€/kg. Tiskissä olleet kalat olivat hyvin samankokoisia, noin 700g -painoisia. Koska kaupan nimikkeisiin ei aina ole luottaminen, oli lajin varmistaminen paikallaan. Mahdollissina vaihtoehtoina sammen lisäksi olivat tähtisampi ja sterletti. Pitkällisen lajintunnistuksen jälkeen päädyttiin kuitenkin sampeen, kuten hintalapussakin luki.

Yleisolemukseltaa sampi on hyvin rasvainen kala, lähes ankeriaan luokkaa. Maku tuo lähinnä mieleen savupaltaan, mutta liha on selvästi jämäkämpää. Muutenkin kala on hyvin vahvarakenteinen, selän luukyhmyineen sekä selkäjänteineen. Hyvän aterian kruunaa noin ruokalusikallisen kokoiset, erittäin maukkaat, poskilihat kaivettuna vahvan poskipanssarin alta. Kyllä tätä voisi kuvitella jatkossakin ostavansa..

Kala nautittiin huoneenlämpöisenä ja juomana käytettiin kuivaa, melko hapokasta valkoviiniä.

Ei kommentteja: