maanantai 22. tammikuuta 2007

Beef JerkyBeef jerky eli kuivaliha on nykyään kasvattanut mukavasti suosiotaan Suomessa. Sitä ostetaan netistä, sitä tehdään itse, sitä haetaan ulkomailta. Saatavuus on kysynnän myötä huomattavasti parantunut. Suomessa Citymarketit myyvät näitä 2,99€/50g hintaan. Virosta tätä voi ostaa noin 1,5-2€ hintaan. Pussillinen (50g) beef jerkyä vastaa 175g raakaa lihaa, joten se on hyvin kompakti ja energiapitoinen ruokalaji. Pakkaus sisältää myös sinisen pussin, jonka tarkoitus on poistaa happi pussista. Sitä ei kannata syödä! Runsaan suolaisuuden vuoksi, kirouksena tämän nauttimisesta on melkoinen janoisuuden tunne. Olut onkin erinomainen seuralainen beef jerkylle.

Myös Citymarketin valikoimissa on valinnanvaraa ainakin seuraavien makuvaihtoehtojen väliltä:

Cajun Hot

Cajun Hot on tulisin kuvan valmistajan jerkyistä. Rankenteeltaan tämä tuntuu yhtenä sitkeimmistä laaduista. Maku on nimen mukaan tulinen. Ei kuitenkaan mikään tulisin mahdollinen, mutta jättää kuitenkin suuhun hieman polttavan mausteisuuden tunteen. Tämä tulisen pippurinen maku peittää kuitenkin melko tehokkaasti lihan oman maun, mikä ei mielestäni ole hyvä. Huono jerkyä tämä ei kuitenkaan ole, mutta ei kuulu parhaimmistoonkaan.


Orginal

Kärkipään jerkyjä. Lihan maku tulee melko hyvin esille ja makua tähdittää pehmeä mausteisuus. Osa paloista on mausteisempia ja jättää suuhun välillä jopa hieman tulisen tunnun. Liha tuntuu taas mureammalta kuin esimerkiksi Cajun Hot -pakkauksissa. Suolaus on jälleen melko voimakas, mutta tämä pätee kaikkiin jerkyihin.


Smoked

Melkeimpä paras näistä beef jerkyistä. Lihan maku tulee hyvin esille, ja maku on pehmeän savuinen. Muuten maustetaso tässä pussituksessa on hyvin mieto. Mureus vaihtelee melko sitkeästä mureahkoon. Ensiluokkaisen maukas jerky!


Teriyaki

Teriyaki on mielestäni parhaimmasta päästä jerkyjä. Maku tosiaan tuo mieleen teriyakimarinadin tai vastaavan. Myös pientä savuisuuden tuntua on maistettavissa lihassa. Yhä mausteisuus peittää liiaksi lihan makua, mutta varsin mukavan makuista purtavaa tämäkin. Teriyaki jerkyt ovat yleensä olleet laadultaan mureimpia kaikista. Toisaalta nämä mureuksien erot saattavat olla vain kuviteltua pussikohtaista vaihtelua.

Ei kommentteja: