maanantai 5. maaliskuuta 2007

Gouden Carolus Classic


Alkuperämaa: Belgia
Tyyppi: Belgian Strong Ale
Alkoholipitoisuus: 8.5%

Gouden Carolus on hyvin mielenkiintoinen tuttavuus. Pullo on klassisen tyylikäs musta-kultainen teos. Yleensä hieno pakkaus ei ole tae tuotteen laadusta, mutta tälläkertaa se on vain viite tulevasta. Gouden carolus jättää tiheäkuplaisen vaahdon, ja on väriltään mahonkisen ruskeaa. Tuoksu on maltaisen makea, ja ensimaistamisella oluen melko voimakas hapokkuus yllättää. Hetken maisteltuani, löydän oluesta mausteita ja makeahkoa mallasta, sekä tuon hapokkaan jälkimaun. Täyteläinen jälkimaku kruunaa koko komeuden. Erittäin tasapainoinen ja miellyttävä kokemus.

Suosittelen ehdottomasti vahvempien Belgialaisoluiden ystäville. Jättää taakseen jopa osan mainioista trappist-oluista!

Hinta Alkossa: 2.76e / 0.33l sekä 6.78e / 0.75l

(Maistiainen oli pienemmästä pullokoosta)

lauantai 3. maaliskuuta 2007

St. Benoit Blonde

Alkuperämaa: Belgia
Tyyppi: Ale
Alkoholipitoisuus: 6.3%

St. Benoit on vaalea luostariolut. Pulloa avatessa sieraimiini tunkeutui miellyttävän pirteä maltaan tuoksu. Lasiin kaataessa olut jättää tiheäkuplaisen vaahdon. St. Benoit on väriltään kullankeltainen ja samea. Suutuntuma on hapokas ja kuivan maltainen. Mausta löytyy vivahteita mm. sitruunasta tai appelsiinistä. Pääpiirteenä esiin kuitenkin tulee miellyttävä hedelmäisyys ja sen mukanaan tuoma makeus, unohtamatta pirtsakkaa hapokkuutta ja maltaisuutta.

Pidän oluen mausta, mutta se ei kuitenkaan nouse tummien haastajaksi. Jos kaipaat hieman kevyempää Belgialaista, kokeile tätä.

Hinta Alkossa: 2.34e / 0.33

keskiviikko 21. helmikuuta 2007

Kasteel bier bruin - brune (2)

Alkuperämaa: Belgia
Tyyppi: Ale
Alkoholipitoisuus: 11%

Olen suuri belgialaisoluiden ystävä, joten te, jotka ette ole samalla tavalla ihastuneet belgialaiseen tyyliin, voitte ehkä hieman karsastaa kyseistä olutta.

Kyseessä on nimittäin todella kummallinen olut, jopa Belgialaisittain. Kasteel bier on tummanruskeaa, täyteläistä ja hyvin makeaa olutta. Humalointi ei ole kovinkaan vahvaa, eikä alkoholi paista läpi. Päällimmäisenä makuhermot kohtaa miellyttävä maltaisuus ja lievä hapokkuus. Jälkimaussa iskee maltaiden epätavallinen makeus, ja hetken päästä se tasoittuu suloiseksi tunteeksi ja muistoksi.

Jälkimaku ei ole liian pitkä, vaan oikeastaan juuri sopiva. Oluessa ei ole juuri nimeksikään vaahtoa. Oluessa tuntuu lievästi trappist-tyyppisiä vaikutteita, vaikkakaan olut ei juuri muuten trappisteja muistuta. Ehkä Kasteel bierissä on hieman samanlainen mallas kuin esimerkiksi Chimayn sinisessä.

Ehdottomasti kannattaa maistaa kyseistä olutta. Jakaa varmasti mielipiteitä - minä tykkäsin.

Hinta alkossa: 3.43e

Lue edellinen arvio tästä.

lauantai 17. helmikuuta 2007

Villalta Valpolicella Ripasso


Alkuperämaa: Italia
Alkoholipitoisuus: 13%
Rypäleet: Corvina, Rondinella, Molinara

Kyseessä on siis Italialainen punaviini. Siitä onkin aikaa kun viimeksi on tullut saapasmaan viinejä juotua. Odotukset eivät olleet kovinkaan korkealla, sillä muistikuvat Italian viineistä olivat melko yksitoikkoiset. Joskin todennäköisesti mielikuva johtuu siitä, että olen juonut liian halpoja ja laaduttomia Italian punaviinejä.

Vanhojen viinimaiden viinit ovat tunnetusti parhaimmillaan ruoan kanssa ja alkoholiliikkeemme suosittelikin tätä viiniä yllättävästi pataruokien kanssa. No, emme tietenkään pelästy tällaisista, vaan otimme ruoaksi ehkä hieman yllättävänkin vaihtoehdon, nimittäin Chili con Carnen. Viini toimikin mausteisen ja tomaattisen ruoan kanssa mainiosti, mutta eipä takerruta ruokaan vaan palataan itse viiniin.

Viini on todella omaperäisen makuinen. Ensimaussa on selvää makeutta ja hedelmäisyyttä. Maku on vahva ja se täyttää koko suun. Täyteläistä, hedelmäistä ja hieman hapanta makua seuraa miellyttävä tanniinisuus joka mielestäni kuuluu hyviin punaviineihin. Mausta löytyi myös mausteita sekä eräänlaista rusinaan viittaavaa makua. Sen tarkemmin en osaa kuvailla.

Toisella lasillisella viini antoi itsestään hieman ryhdikkäämmän vaikutelman. Ehkä pieni odottelu paransi suoritusta. Suosittelen ehdottomasti maistamaan kyseistä viiniä. Jakaa varmasti mielipiteet, mutta ainakin minulle maistui. Maistakaa ja kommentoikaa!

Hinta Alkossa: 9.97e

keskiviikko 14. helmikuuta 2007

Litovel Dark

Alkuperämaa: Tsekki
Alkoholipitoisuus: 4.7
Tyyppi: Tumma lager

Litovel on hyvin perinteinen tsekkiläinen tumma lager. Tumma, maltainen maku, keskiasteinen humalointi sekä kevyt hapokkuus. Litovel ei eroa tästä peruskaavasta juuri millään tavalla. No, ehkä sillä tavalla, että Litovelin maku on hieman kitkerämpi kuin useimpien Tsekkiläisten. Maku on siis melko perinteinen, ja ihan miellyttävä "saunaolut". Suurempiin nautintoihin siitä ei kuitenkaan ole.

maanantai 22. tammikuuta 2007

Beef Jerky



Beef jerky eli kuivaliha on nykyään kasvattanut mukavasti suosiotaan Suomessa. Sitä ostetaan netistä, sitä tehdään itse, sitä haetaan ulkomailta. Saatavuus on kysynnän myötä huomattavasti parantunut. Suomessa Citymarketit myyvät näitä 2,99€/50g hintaan. Virosta tätä voi ostaa noin 1,5-2€ hintaan. Pussillinen (50g) beef jerkyä vastaa 175g raakaa lihaa, joten se on hyvin kompakti ja energiapitoinen ruokalaji. Pakkaus sisältää myös sinisen pussin, jonka tarkoitus on poistaa happi pussista. Sitä ei kannata syödä! Runsaan suolaisuuden vuoksi, kirouksena tämän nauttimisesta on melkoinen janoisuuden tunne. Olut onkin erinomainen seuralainen beef jerkylle.

Myös Citymarketin valikoimissa on valinnanvaraa ainakin seuraavien makuvaihtoehtojen väliltä:

Cajun Hot

Cajun Hot on tulisin kuvan valmistajan jerkyistä. Rankenteeltaan tämä tuntuu yhtenä sitkeimmistä laaduista. Maku on nimen mukaan tulinen. Ei kuitenkaan mikään tulisin mahdollinen, mutta jättää kuitenkin suuhun hieman polttavan mausteisuuden tunteen. Tämä tulisen pippurinen maku peittää kuitenkin melko tehokkaasti lihan oman maun, mikä ei mielestäni ole hyvä. Huono jerkyä tämä ei kuitenkaan ole, mutta ei kuulu parhaimmistoonkaan.


Orginal

Kärkipään jerkyjä. Lihan maku tulee melko hyvin esille ja makua tähdittää pehmeä mausteisuus. Osa paloista on mausteisempia ja jättää suuhun välillä jopa hieman tulisen tunnun. Liha tuntuu taas mureammalta kuin esimerkiksi Cajun Hot -pakkauksissa. Suolaus on jälleen melko voimakas, mutta tämä pätee kaikkiin jerkyihin.


Smoked

Melkeimpä paras näistä beef jerkyistä. Lihan maku tulee hyvin esille, ja maku on pehmeän savuinen. Muuten maustetaso tässä pussituksessa on hyvin mieto. Mureus vaihtelee melko sitkeästä mureahkoon. Ensiluokkaisen maukas jerky!


Teriyaki

Teriyaki on mielestäni parhaimmasta päästä jerkyjä. Maku tosiaan tuo mieleen teriyakimarinadin tai vastaavan. Myös pientä savuisuuden tuntua on maistettavissa lihassa. Yhä mausteisuus peittää liiaksi lihan makua, mutta varsin mukavan makuista purtavaa tämäkin. Teriyaki jerkyt ovat yleensä olleet laadultaan mureimpia kaikista. Toisaalta nämä mureuksien erot saattavat olla vain kuviteltua pussikohtaista vaihtelua.

tiistai 16. tammikuuta 2007

Bishop's Finger

Tyyppi: Ale
Alkoholipitoisuus: 3.5% (Ruotsin markkinoiden laimennettu versio)
Alkuperämaa: Englanti

Bishop's Finger myydään kauniisti muotoillussa pullossa. Olut on ehkä lähimpänä kuparinruskeaa. Miellyttävä maltainen tuoksu, ja miellyttävä maku, mutta ehkä aavistus vetisyyttä. Se voi tosin johtua siitä, että olut on vain 3.5% normaalin reilun viiden prosentin sijaan. Bishops Finger on virkistävän makuinen, eikä lainkaan tunkkainen kuten monet lajinsa edustajat.

Jokatapauksessa kokeilemisen arvoinen janonsammuttaja, mutta parempaa arviota tästä ei vielä pysty antamaan.

torstai 11. tammikuuta 2007

Samuel Adams Winter Lager


Tyyppi: Tumma lager
Alkuperämaa: Yhdysvallat
Alkoholipitoisuus: 5.6%

Samuel Adams Winter Lager on yksi harvinaisista ei-vetisistä amerikkalais-oluista. Amerikkalaisilla on tapana tehdä liian kevyttä, helposti juotavaa olutta josta ei juuri jää minkäänlaisia muistikuvia. Samuel Adams on sopivan tumma, miellyttävän karamellin tuoksuinen, maltainen olut jossa on sopivan pitkä ja pehmeä jälkimaku.

Tämäkin olut on helppoa juotavaa, mutta se maistuu silti monipuoliselta. Sen melko täyteläisessä maussa on runsaasti erilaisia aromeja kuten pehmeitä maltaita, mausteita ja ehkä jopa aavistus sitrusta. Hyvä olut jota kannattaa maistaa, varsinkin jos ei yleensä juo "erikoisoluita". Sopii siis myös peruslagerin ystävälle, mutta antaa aihetta maistamiseen myös "oikeille" oluiden ystäville!

Hinta Alkossa: 2.65e

keskiviikko 10. tammikuuta 2007

Kommodori III

Alkuperämaa: Suomi
Alkoholipitoisuus: 4.5%
Tyyppi: Suodattamaton täysmallasolut

Nokian Panimon mustassa tölkissä myytävä Kommodori III on erikoinen tuttavuus. Niitä harvoja oluita joiden pakkauksessa käsketään ravistamaan kevyesti ennen avaamista. Itseasiassa luulin sitä ensin vitsiksi mutta ajattelin, ettei tuoteselosteet yleensä vitsaile ja sekoitin olutta kevyesti.

Avaamisen jälkeen syy selvisi: Olut on aivan pikimustaa. Siitä ei edes valo kajasta läpi. Vaahto on tiheää ja kevyttä mutta häviää nopeasti. Oluessa on tumma, paahtuneen maltainen tuoksu, jopa karamellimainen tuoksu. Ensimmäinen siemaus lyö kuitenkin karamellimaisuuden pois laudalta, sillä olut maistuu vahvan paahtuneen tai jopa palaneen maltaiselta. Jälkimaku on kitkerä ja vahvan humalainen.

Ensivaikutelmani oluesta on negatiivinen, sillä odotin jotain täyteläisen makuista, miellyttävän maltaista mutta sainkin kitkerän humalaista. Kun jälkimakua hetken tunnustelee, siitä irtoaa miellyttävä maltaan maku, joten olut soveltuu erityisesti hitaasti nautiskeltavaksi. Ikävä kyllä, tämäkin kärsii kotimaisten oluiden perinteisestä ongelmasta: lievästä vetisyyden tunnusta. Vaikka oluen tekstuuri aluksi tuntuukin jopa siirappiselta verrattuna kotimaan yleiseen tasoon, oluen vähentyessä tämä siirappisuus ei olekaan kovin vahvasti läsnä. Se vaihtuu vetiseksi.

Pieniä puutteita, mutta silti yksi niistä kotimaisista oluista joita kannattaa maistaa!

Hinta Prismassa n. 2.30e

lauantai 6. tammikuuta 2007

Barbar

Tyyppi: Strong ale
Alkuperämaa: Belgia
Alkoholipitoisuus: 8%

Belgia - tuo maittavien oluiden tyyssija. Olutravintola Maljan valikoimista tarttui tälläkertaa maistelun uhriksi Barbär (Barbar?) Strong ale. Tämän vaalean oluen tekemiseen on käytetty hunajaa ja se maistuukin maussa lievänä sivuaromina. Oikein miellyttävää.

Olut ei kuitenkaan ole makea, vaan enemmänkin maltainen ja maukas. Oluessa on miellyttävä pitkä jälkimaku joka jättää suuhun maltaita ja tuon hunajan tuulahduksen.

Erittäin hyvää, suosittelen!

Ravintolahinta: 6e

keskiviikko 3. tammikuuta 2007

Whisky Cheddar


Citymarketissa, juustohyllyä selatessa silmiin sattui Whisky Cheddar niminen tuore kelmuun kääritty juusto. Muutenkin juusto oli kooltaan sopiva pienempään maisteluun (noin 80g).

Kelmua availlessa huoneeseen levisi, voimakas, emmentalia muistuttava aromi. Pakkauksen alta paljastui vaalea, paksuun mustaan vahakuoreen osaltaan verhottu juuston pala. Juuston lisä haistelu vahvisti käsitystä emmentalista. Myös maussa oli siihen liittyviä sävyjä, mutta yleisolemus oli kuitekin erilainen. Rakenteeltaan Whisky Cheddar muistuttaa kermajuustoa, ja onpa myös kermaista pehmeyttä aistittavissakin, erittäin täyteläisen ja voimakkaan maun alta.

Itse olin helpottunut ettei 'emmentalimaisuus' tullut sen enempää esille juustossa, koska en erityisemmin emmentalista pidä. Toisaalta koska usein edellytän melko vahvaa makua juustolta, täytti tämä sen puolen täydellisesti. Eikä vivahteissakaan juuri valittamista ollut. Ensikerralla tätä uskaltaa ostaa jo hieman suuremman palan!

Kilohinta: 26,90€

maanantai 1. tammikuuta 2007

San Cristobal de la Habana, La Punta


Alkuperämaa: Kuuba
Koko: Belicosos
Maku: Aromikkaan tupakkainen, vivahde vaniljaa sekä kahvia

Uuden vuoden kunniaksi valitsin humidorista tämän San Cristobalin käsintehdyn sikarin. Leikkaus onnistui täydellisesti ja tunnelma oli muutenkin katossa. Sikarin kanssa nautiskelin poikkeuksellisesti vain vettä ja kahvia, koska jouduin autoilemaan koko loppuillan. No, en antanut sen häiritä vaan aloin sytyttämään sikaria.

Sytytyksessä oli aluksi pieniä vastoinkäymisiä, sillä sytyttimestä loppui hönkä heti alkuunsa ja jouduin täyttelemään sen uudelleen. Kun sain sikarin syttymään, se paloikin virheettömästi loppuun saakka. La Puntan tuhka oli vaalean harmaata ja erittäin kiinteää. Karistelemaan ei joutunut kovinkaan usein ja tuhka pysyi jopa liiankin hyvin sikarin päässä.

Sikarin maku pysyi tasaisen hyvänä kokoajan ja se kertoo jotain laadukasta. Toisaalta, se teki sikarista hieman tasapaksun, mutta kun maku oli näin miellyttävä, se ei häirinnyt lainkaan.

San Cristobal de la Habana, La Punta ei ehkä ole kaikkein monipuolisin tapaus, mutta laadukas tapaus sarjassaan. Kannattaa ehdottomasti tutustua!

Vielä loppuun pieni tunnelmakuva



HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2007!