lauantai 25. marraskuuta 2006

Tokaji Aszú 5 Puttonyos


Tuotantoalue: Unkari, Tokaji
Rypäle(et): Furmint, Hárslevelü
Vuosikerta: 1988

Tokajit ovat Unkarista kotoisin olevia makeita valkoviinejä, joiden sokeripitoisuus voi vaihdella paljonkin. Osassa Tokaji-viineistä makeuden voi päätellä etiketissä lukevasta ns. puttonyos-luvusta. Tämä tarkoittaa määrää kuinka monta korillista jalohomeisia rypäleitä on käytetty 136l vetoiseen tynnyriin. Suurimmillaan Tokaji-viinin sokeripitoisuus voi olla jopa 60%, Tokaji Eszenciassa. Eszencia on melko harvinaista ja hinnat ylittävät usein 500e/pullo.

Tämä kyseinen pullo on siis "5 puttonyon Tokajia" ja sokeripitoisuus on noin 120g/l. Pullossa oli runsaasti sakkaa ja se pitikin ensitöikseen dekantoida. Ihan kaikki sakka viinistä ei lähtenyt pitkästä seisotuksesta huolimatta, niinpä viini jäi hieman samean ruskeaksi (rusinan sävyjä). Viinin aromeihin tämä ei kuitenkaan vaikuttanut vaan tuoksu oli täyteläisen makea, kukkea ja täynnä kuivattuja hedelmiä kuten: rusinaa, aprikoosia ja viikunaa. Maultaan viini oli miellyttävän tasapainoinen, ja täynnä hedelmäisiä makuja. Suutuntuma oli hieman öljyinen. Viini jättää pitkän makean mausteisen jälkimaun.

Erinomainen viini! Vaikka hieman villin värinen, mutta todella herkullista nautiskeltavaa. Hieman viini saisi vielä kypsyä, mutta mainiosti juotavissa jo nyt. Jälkiruuaksi sellaisenaan. Tämä ei kaipaa mitään seuraansa!

Ei kommentteja: