maanantai 25. joulukuuta 2006

Jacobsen Original Dark Lager

Tyyppi: Tumma lager
Alkuperämaa: Tanska
Alkoholipitoisuus:5.8%

Jacobsen Original Dark Lager myydään 0.75l näyttävässä pullossa joka varmasti kääntää katseita myymälässä. Itse tuote on kuitenkin hieman laimeahko ja mitäänsanomaton. Väri on tummanruskeaa mahonkia ja tuoksussa löytyy maltaita. Maussa on humalaa sekä lievää makeutta. Suutuntuma oluessa on melko täyteläinen ja paksu, mutta jotenkin epämiellyttävän ätäkkä ja kirpeä. Mielestäni tähän suutuntumaan olisi sopinut paremmin makea, pitkä ja maltainen jälkimaku. Ikävä kyllä olut tyssää hieman lyhyeen ja koko mausta mieleen jää ainoastaan kirpeä humalointi.

Kannattaa jokatapauksessa kokeilla ja arvioida itse, sillä itselläni ennakko-odotukset nousivat tätä olutta kohtaan liian korkeiksi jolloin puolueeton arviointi on mahdotonta.

Hinta alkossa 5.68e (0.75l)

perjantai 22. joulukuuta 2006

Savustettu Sampi


Paikallisessa Prismassa jouluostoksia tehdessä ostoskoriin päätyi kalatiskistä "Savusampi" nimikkeellä myyty savustettu kala. Hintaa kalalla oli 17,90€/kg. Tiskissä olleet kalat olivat hyvin samankokoisia, noin 700g -painoisia. Koska kaupan nimikkeisiin ei aina ole luottaminen, oli lajin varmistaminen paikallaan. Mahdollissina vaihtoehtoina sammen lisäksi olivat tähtisampi ja sterletti. Pitkällisen lajintunnistuksen jälkeen päädyttiin kuitenkin sampeen, kuten hintalapussakin luki.

Yleisolemukseltaa sampi on hyvin rasvainen kala, lähes ankeriaan luokkaa. Maku tuo lähinnä mieleen savupaltaan, mutta liha on selvästi jämäkämpää. Muutenkin kala on hyvin vahvarakenteinen, selän luukyhmyineen sekä selkäjänteineen. Hyvän aterian kruunaa noin ruokalusikallisen kokoiset, erittäin maukkaat, poskilihat kaivettuna vahvan poskipanssarin alta. Kyllä tätä voisi kuvitella jatkossakin ostavansa..

Kala nautittiin huoneenlämpöisenä ja juomana käytettiin kuivaa, melko hapokasta valkoviiniä.

keskiviikko 20. joulukuuta 2006

Castello Golden


'Kultainen Castello' on mukavan makuinen hieman miedompi valkohomejuusto. Koska juusto on juusto ei ole niin runsasrasvainen kuten jotkut täyteläisemmät valkohomejuustot, tuo se sisustan koostumukseen hieman kumisen tunnun. Päältäpäin juustoa suojaa tuttu ja turvallinen kuivahko valkea kittikuori.

Maultaan juusto on melko mieto ja hyvin pehmeä. Kittikuori tasapainottaa karvaalla maullaan juuston rasvaista olemusta. Yllätyksetön perus-valkohomejuusto, joka on turvallinen valinta juustotarjottimelle. Itse jäin kaipaamaan voimakkaampaa ja pidempää makua. Sinällään varmasti hyvä valinta ihmiselle joka ei kovin voimakkaista juustoista pidä.

(Kuva on ihan hanurista, mutta se käy varmaan muutenkin ilmi.)

maanantai 18. joulukuuta 2006

Trappistes Rochefort 8

Alkuperämaa: Belgia
Tyyppi: Trappist
Alkoholipitoisuus: 9.2%

Rocheforttia lasiin kaataessa meinaa väkisinkin tulla ihmetys: Miten tätä kuohua voi olla näin paljon pienessä pullossa? Todella vahvasti kuohuva, tumman täyteläinen, kauniin ruskea, samea olut täyttää suurenkin lasin kuohullaan. Tämä ei menoa haittaa, sillä kuohuhan kuuluu osaksi nautintoa ja tässä tätä kuohua ainakin riittää! Mausteisen täyteläinen, kauniin samean ruskea olut maistuu erittäin hyvältä. Makeaa maltaisuutta, voimakkuutta sekä humalaa löytyy. Humalointi ei ole miedoimmasta päästä, eikä kyllä vahvimmastakaan. Hyvää keskitasoa siis. Hyvä trappist-olut, ei ehkä ihan Chimayn veroinen, mutta laadukas tuote sarjassaan. Sopii hyvin nautiskeltavaksi sellaisenaan, hyvässä seurassa tai sitten itsekseen. Kannattaa maistaa!

Hinta Alkossa 2.79e

perjantai 15. joulukuuta 2006

Delirium nocturnum

Alkuperämaa: Belgia
Alkoholipitoisuus: 8.5

Olutravintola Maljasta tälläkertaa maisteluun päätyi belgian ihme, delirium nocturnum. Erittäin mielenkiintoinen olut. Makean maltainen tuoksu yhdistyy vahvaan miellyttävän pehmeään makuun. Potkua oluessa riittää ja jälkimakukin on miellyttävä. Kaikin puolin laatuolut jonka pariin tulee varmasti palattua myöhemminkin. Suosittelen!

torstai 14. joulukuuta 2006

Gazela

Alkuperämaa: Portugali
Tyyppi: Valkoviini
Alkoholipitoisuus: 9%

Gazela on vinho verde tyyppinen valkoviini. Vinho verde tarkoittaa ilmeisesti "vehreää viiniä" ja sitä kaikki kolme alkosta saatavaa viiniä tarjoilevatkin. Mielestäni Gazela on ehkä paras Alkon vinho verdeistä, vaikka en osaa esittää sille kunnollisia perusteita. Se vain yksinkertaisesti maistuu niistä parhaalta.

No millaista se sitten on? Viini on väriltään melkein läpinäkyvää, aavistuksen vihreään päin taittuvaa. Viini kuplii myös hieman kuin kuohuviini, ei toki niin paljoa. Viini on maultaan raikas, hapokas ja hedelmäinen. Hyvin kevyttä ja helposti juotavaa. Suosittelen erityisesti kesäjuomaksi, varsinkin silloin jos paikalla on ihmisiä joille vahvemmat viinit eivät maistu. Kesää odotellessa, kippis ja kulaus!

maanantai 11. joulukuuta 2006

Vertzamo



Viime kesänä tuli käytyä Kreikanmaalla. Tarkemmin Lefkaksen pienellä "saarella" (ennemminkin niemimaa). Siellä tehtiin paikallista Vertzamo viiniä ja tokihan sitä piti pari pulloa kotiin raahata. Punaviini tuli maisteltua jo jonkin aikaa sitten ja siitä ei enää tarkkoja muistikuvia ole mutta Lefkaksen tyyliin kuuluu kepeys ja hedelmäisyys. Hyviä perusviinejä ja vieläpä edullisia.

No, nyt oli sitten valkoisen virkaveljen vuoro. Vertzamo valkoviini on kauniin vaaleanvihreää. Kepeän hedelmäinen tuoksu on hyvin raikas ja kesäinen. Viittaa selvästikin paikan vehreään kasvillisuuteen. Viinissä on hyvin maukas rypäleen ja hedelmän maku. Ei mitään erityisen säväyttävää, mutta erittäin laadukasta perusviiniä kalan tai kevyiden ruokien seurassa. Lisäpisteitä tuo toki se, että tuliaisviinit tuovat mukavat matkamuistot mieleen. Jokatapauksessa, jos suunnittelet matkaa Kreikkaan, kannattaa suunnata Lefkaksen saarelle maistelemaan hyviä ja edullisia viinejä, sekä vielä parempaa ja edullisempaa ruokaa!

Castello Marquis


Muista Castello homejuustoista poiketen Marquis on pakattu pyöreään rasiaan. Kyseessä on runsasrasvainen punakittihomejuusto. Juuston pinta on oranssin-punaisen kuoren peitossa. Tätä kuorta ei tule poistaa juustoa syödessä, vaan se antaa oman mukavan lisänsä juuston makuun.

Tuoksultaan Castello Marquis on hyvin voimakas ja melko karvas. Myös juusto on todella täyteläinen ja vahva. Punakittikuori tuo mukaan oman karvaan hieman suutakuivaavan säväyksensä. Vaikka voimakasaromisuus hieman jopa polttelee suuta aika ajoin, yleiskuva juustosta on kuitenkin täyteläinen, sekä ravaisen pehmeä.

Varsin hyvä valinta ihmiselle joka pitää voimakasaromisista, runsassuolaisista juustoista. Ulkonäkö Castello Marquisilla ei aina ole niin edustava, mutta maku on ollut jokaisella maistelukerralla kerralla kohdallaan.

lauantai 9. joulukuuta 2006

Orval

Alkuperämaa: Belgia
Tyyppi: Trappist

Luostarioluiden sarjassa seuraavana maistelun kohteeksi pääsi Orval. Orval on hieman vaaleampi trappist-olut. Sen kyllä maistaa selvästi, sillä Orval ei ole esimerkiksi Chimayn tapaan karamellimaisen paahteinen. Orvalissa ei ole tätä tummista trappisteista tuttua miellyttävää makean maltaan makua. Orval ei silti ole huono olut. Se on hyvin sivistynyt, hieman voimakkaammin humaloitu olut. Makua tässäkin piisaa, jopa ehkä hieman liiaksikin asti. Olut on mielestäni aavistuksen turhan kitkerää. Orval on myös vahvan hapokas ja se kupliikin oikein iloisesti lasissa. Olutravintola Maljasta löytyi vieläpä aito Orval lasikin tämän seuraksi, joten esteettinen puoli oli ainakin kunnossa!

Suosittelen maistamaan Orvalia, varsinkin jos pidät muista trappist-oluista. Silti tämän hetken suosikkini on Chimayn sininen..

sunnuntai 3. joulukuuta 2006

Guinness Draught

Alkuperämaa: Irlanti
Tyyppi: Stout

Olutravintola Maljan hanaolutvalikoimasta tälläkertaa lähti mukaan Guinness. Enpä ole Guinnessia hanasta aikaisemmin päässyt maistamaan (tai jos olen, niin muistikuvat ovat jostain syystä hävinneet). Jokatapauksessa Guinness lienee kaikille oluen ystäville tuttu mutta kerrotaanpa silti pääpiirteet kyseisestä oluesta.

Guinness on hyvin kermainen, runsasvaahtoinen, voimakkaasti humaloitu ja melko vahvan makuinen olut. Päällimmäisenä mieleen tuli oluen paksuus. Guinness ei siis ole ainakaan vetistä. Itse en kuulu niihin, jotka Guinnessista yleensäkään erityisesti pitävät mutta hanasta olut maistuu poikkeuksellisen hyvältä. Tölkistähän tämä ei ole mistään kotoisin.

Jos siis pääsette hanaoluena Guinnessista nauttimaan, niin kannattaa toki kokeilla. Kaupan hyllyltä en tätä lähtisi ostamaan aikaisempien huonojen kokemusteni pohjalta.

torstai 30. marraskuuta 2006

Laitilan Kukko Tumma III

Alkuperämaa: Suomi
Tyyppi: Tumma täysmallasolut
Alkoholipitoisuus: 3.8%

Laitilan tumma kukko on mielenkiintoinen poikkeus suomalaisten oluiden joukossa. Suomalaiset tummat oluet ovat lähes poikkeuksetta tylsiä ja värittömiä. Kukko on tumman maltainen ja miellyttävä olut. Omaan makuuni oluessa pisti kuitenkin hieman liika humalointi ja tämän aiheuttama turhan kitkerä jälkimaku.

Oluen väri oli tumman ruskeaa ja muistutti hieman tummaa velkoa. Tuoksussakin oli havaittavissa hieman samoja vivahteita, tosin vähemmän makeana. Tumma Kukko sopii siis niille, joiden makuun velko on liian makeaa. Jos kaipaat siis tummaa olutta, joka ei kuitenkaan ole makea vaan virkistävän hapan, niin voin suositella lämpimästi Laitilan Tummaa Kukkoa.

maanantai 27. marraskuuta 2006

Villa Pillo Borgoforte


Tuotantoalue: Italia, Toscana
Rypäle(et): Sangiovese, Cabernet Sauvignon
Vuosikerta: 2002

Väriltään tämä melko täyteläinen italialaisviini on yllättävän tasaista, keskisyvää verenpunaista. Tuoksu on virheetön, voimakkaasti nahkainen sekä hyvin tummasävytteinen. Tummia marjoja sekä selvää maanläheisyyttä. Tuoksussa on myös savuisuutta.

Mausta huomaa päälimmäisenä hyvin tanniinisen olemuksen ja aistii, hienoista vihreyttä osassa tanniineista. Se ei kuitenkaan haittaa tässä viinissä ollekaan, päinvastoin se tekee rungosta mukavan ryhdikkään. Maku on myös erittäin maanläheinen, melko mausteinen. Mukana on myös katoavaa hedelmäisyyttä (viikunaa), sekä selvää tammisuutta. Viini jättää pitkän, lähes multaisen jälkimaun.

Erittäin mukava "parempi arkiviini!" Voimakkaita, selkeitä vivahteita. Mainio hintaluokkaansa, tulee varmasti jatkossakin hankittua!

lauantai 25. marraskuuta 2006

Tokaji Aszú 5 Puttonyos


Tuotantoalue: Unkari, Tokaji
Rypäle(et): Furmint, Hárslevelü
Vuosikerta: 1988

Tokajit ovat Unkarista kotoisin olevia makeita valkoviinejä, joiden sokeripitoisuus voi vaihdella paljonkin. Osassa Tokaji-viineistä makeuden voi päätellä etiketissä lukevasta ns. puttonyos-luvusta. Tämä tarkoittaa määrää kuinka monta korillista jalohomeisia rypäleitä on käytetty 136l vetoiseen tynnyriin. Suurimmillaan Tokaji-viinin sokeripitoisuus voi olla jopa 60%, Tokaji Eszenciassa. Eszencia on melko harvinaista ja hinnat ylittävät usein 500e/pullo.

Tämä kyseinen pullo on siis "5 puttonyon Tokajia" ja sokeripitoisuus on noin 120g/l. Pullossa oli runsaasti sakkaa ja se pitikin ensitöikseen dekantoida. Ihan kaikki sakka viinistä ei lähtenyt pitkästä seisotuksesta huolimatta, niinpä viini jäi hieman samean ruskeaksi (rusinan sävyjä). Viinin aromeihin tämä ei kuitenkaan vaikuttanut vaan tuoksu oli täyteläisen makea, kukkea ja täynnä kuivattuja hedelmiä kuten: rusinaa, aprikoosia ja viikunaa. Maultaan viini oli miellyttävän tasapainoinen, ja täynnä hedelmäisiä makuja. Suutuntuma oli hieman öljyinen. Viini jättää pitkän makean mausteisen jälkimaun.

Erinomainen viini! Vaikka hieman villin värinen, mutta todella herkullista nautiskeltavaa. Hieman viini saisi vielä kypsyä, mutta mainiosti juotavissa jo nyt. Jälkiruuaksi sellaisenaan. Tämä ei kaipaa mitään seuraansa!

keskiviikko 22. marraskuuta 2006

Warsteiner Premium Verum


Alkuperämaa: Saksa
Tyyppi: Pilsner
Alkoholipitoisuus: 4.7%

Warsteiner Premium Verum on hyvin perus-saksalainen pilsneri. Virkistävän makuinen olut sopii parhaiten kesäpäivän janonsammuttajaksi, mutta todellisiin nautintohetkiin siitä ei ole. Warsteinerin maku on puhdas, virkistävä ja melko kevyt. Olut ei ole kovin vahvasti humaloitu, joten kitkeräkään se ei ole. Warsteinerissä ei ole minkäänlaista jälkimakua, ja tämä laskee pisteitä selvästi. Warsteinerin vaahto häviää melko nopeasti ja on ohutta sekä pienikuplaista. Olut on myös erittäin kirkasta ja ehkä jopa aavistuksen vetistä. Mieleeni juolahti hieman Budweisermäinen olemus.

Parasta tässä oluessa on ehdottomasti sen kaunis syksyisen oljenkeltainen väri ja virkistävyys. Oikeastaan, melko täydellinen saunakalja.

tiistai 21. marraskuuta 2006

Riedenburger Michaeli Dunkel


Alkuperämaa: Saksa
Alkoholipitoisuus: 5.2%
Tyyppi: Vehnäolut

Kun ostin tämän, luulin ostaneeni jotain miellyttävän tummaa ja vahvaa olutta, mutta kaataessani Michaeli Dunkelia lasiin havaitsin olleeni väärässä. Tämähän on vehnäolutta. No, en antanut sen häiritä vaan kaadoin koko pullon tuoppiin ja aloitin maiskuttelun.

Ensimmäisenä silmään iski oluen omituinen sameus. Michaeli Dunkel on luomuolutta ja sen ulkoasu on samea. Seassa lillui pieniä sattumiakin, jotka tavallisen "teolliseen" olueen totuttautuneeseen tuntui hieman omituiselta. Onneksi nämä sattumat eivät häirinneet. Olut oli väriltään punaruskea, ehkä aavistuksen "lietemäinen". Lietemäinen ulkoasu johtui omalta osaltaan myös sameudesta ja edellämainituista "sattumista". Oluen maku oli positiivinen yllätys. Täyteläinen, pehmeä, vehnäinen olut. Dunkel ei myöskään ollut vahvasti humaloitu, joten se sopi makuuni myös sen takia.

Michaeli Dunkel on ehdottomasti maistamisen arvoinen vehnäolut. Varsinkin jos luomuajattelu on lähellä sydäntä, ja miksei olisi, jos muutkin luomutuotteet maistuisivat näinkin laadukkailta!

maanantai 20. marraskuuta 2006

Sinerbrychoff Jouluolut III


Alkuperämaa: Suomi
Alkoholiprosentti: 4.7%
Tyyppi: Lager

Koffin tummahko Jouluolut oli positiivinen yllätys. Maku oli huomattavasti sivistyneempi ja miellyttävämpi kuin peruslagerissa. Väri oli kuparinruskeaa ja punertavaa. Olut oli sopivasti humaloitua, kirpakanvirkistävää. Yleensä en suomalaisiin lager-oluisiin koske, mutta tätä voisin harkita ostavani arki-iltojen ratoksi.

Ei tarjoa mitään suuria elämyksiä, mutta ei huonokaan. Kannattaa maistaa kun hintaa Jouluoluella on saman verran kuin peruslagerilla.

Old Tom


Tyyppi: Strong ale
Alkuperämaa: Englanti
Alkoholipitoisuus: 8.5%

Old Tom on erittäin vahva, voimakkaasti humaloitu paahtunut, todella maltainen ja erittäin maukas olut. Maussa on havaittavissa kermaista täyteläisyyttä, aavistus suklaata sekä kirpakkaa humalointia. Ainoa asia josta oluessa en pitänyt, oli mielestäni liian vahvasti humalan makuinen jälkimaku. Muuten olut oli erinomaisen hyvää. Suosittelen varsinkin voimakkaiden, vahvasti humaloitujen oluiden ystäville.

Plussaa Old Tom saa tyylikkäästä pullostaan joka on omiaan herättelemään ostohaluja. (Pahoittelut huonosta kuvasta)

lauantai 18. marraskuuta 2006

Beaujolais Nouveau Beaudet

Alkuperämaa: Ranska, Bourgogne, Beaujolais
Rypäle(et): Gamay

Tulipas maistettua tämän vuoden "busolee" viini. Maku on normaalia nuorta viiniä: hedelmäistä, raikkaan kirpakkaa, todella kevyttä ja notkeaa. Hieman vadelmaa ja muuta hedelmäisyyttä. Oikein maukas nautiskeluviini, ei juurikaan ruokien kanssa vaan juuri pelkästään hyvässä seurassa. Viini on helppoa juoda, eikä häiritse maullaan. Toisaalta, viini ei myöskään tarjoa juuri minkäänlaisia suuria elämyksiä. Sopii erittäin hyvin niille, jotka eivät tavallisesta viinistä pidä. Eräs viinin parhaista puolista oli sen kaunis sinipunainen väri.

Vaikka en aivan näin nuoren viinin ystävä olekaan, niin täytyyhän sitä vuoden tärkeimpiin viinijuhliin osallistua maistelun merkeissä. En pettynyt, mutten yllättynytkään. :-)

Joseph Drouhin Beaujolais Villages Nouveau


Tuotantoalue: Bourgogne, Beaujolais
Rypäle(et): Gamay
Vuosikerta: 2006

Jälleen kerran marraskuun kolmantena torstaina uuden satovuoden 'Busolee' -viinit tulivat myyntiin. Kyseessä on hiilihappokäymisellä valmistettu raikas, hyvin kevyt ja nuori viini. Tämä viini on tarkoitettu juotavaksi mahdollisimman pian, sillä sen happoisuus kärsii ajan myötä ja se menettää "nuorekkuutensa".

Väri on melko vaalea ja epätasainen. Siinä on rubiinin sävyjä sekä jotain sinertävyyttä. Tuoksu on raikkaan marjainen, siitä erottaa selvästi vadelmaa sekä aavistuksen toffeeta. Marjaisuus säilyy myös maussa ja siihen sekoittuu makeahkoa mausteisuutta. Suutuntuma on nuorelle viinille tyypillinen, raaka ja hapokas.

Mikään suosikkini Beaujolais Nouveau ei ole, mutta mukava kuriositeetti se on kerran vuodessa maistaa, ja juhlistaa näin uutta satoa. Tähän viiniin pitääkin osata asennoitua erilailla kun iäkkäämpiin viineihin. Suosittelen kokeilemaan.

Valio Luostari

Alkuperämaa: Suomi
Tyyppi: Portsalut

Valion Luostari on puolipehmeä, hieman hapan ja erittäin maukas juusto. Juusto on siinä hintaluokassa, että se sopii arkisempiinkin tilanteisiin joten pelkästä nautiskelujuustosta ei ole kyse. Juusto pohjautuu kannessa olevan tekstin mukaan 1800-luvun trappistiluostarijuustoihin.

Miltä se sitten maistuu? Maukkaalta, hieman happaman kermaiselta ja sopivan kevyeltä. Ei valittamista. Tulen varmasti ostamaan tätä uudelleenkin.

perjantai 17. marraskuuta 2006

Leffe Brune


Alkuperämaa: Belgia
Tyyppi: Luostariolut

Olutravintola Maljassa vaihteeksi.. Baarimestari suositteli tälläkertaa Leffe Brunea, joka on tumma vahvahko olut. Maku oli hieman samankaltainen muiden luostarioluiden kanssa. Paahteisen maltainen, pitkällä jälkimaulla oleva melko miedosti humaloitu olut. Oluessa oli kuitenkin sopivasti kitkeryyttä, ettei nyt täysin makean puolelle menty. Hyvin miellyttävä, virkistävä olut. Ei kuitenkaan yllä suosikkilistalleni, mutta kyllähän tätä mieluummin nautiskelee kun selkäänsä ottaa!

Carlos Torano (pyramid)

Alkuperämaa: Nicaragua
Malli: Pyramidi (Perfecto?)
Aromit: Vahva, tupakkainen

Westmalle Dubbelin maistelun ohessa tuli polteltua Nicaragualainen Carlos Torano pyramidi. Toranot ovat yleensä ihan hyvälaatuisia perussikareita, melko vahvoja ja nikotiinisia tosin.

Tämä yksilö syttyikin ihan mainiosti ja ensimmäiset 10 minuuttia menivät ihan mukavasti. Sikari oli aromiltaan melko vahva ja tupakkainen. Tämän enempää en mausta päässyt nautiskelemaan koska veto heikkeni ja paikallistin sikarin jalasta kivikovan "möykyn" - ilmeisesti jokin lehden ruoti. Maku vaihteli ihan mukiinmenevän ja heikon/kitkerän välillä, mutta periaatteesta taistelin urhoollisesti koko sikarin loppuun saadakseni möykyn näkyville. Koko puolitoistatuntisen taiteilun jälkeen möykky tuli vastaan ja lämmetessään uhkasi halkaista koko pöllin.

Kun möykky oli kokonaan palanut, tuhkaan ilmestyi vain reikä. Mitään ruotia ei siis löytynytkään. Kummallista.

Jokatapauksessa olimme seuralaiseni kanssa yhtä mieltä siitä, että Nicaragualaiset Toranot ovat vittumaista tupakkaa. Näiden kokemusten valossa en voi suositella, mutta arvioidaanpa tilannetta ensi vuoden puolella uudestaan. Annan tuon seuraavan yksilön viipyä rauhassa humidorin levossa vielä jonkin aikaa.

torstai 16. marraskuuta 2006

Westmalle Dubbel


Alkoholipitoisuus: 7%
Oluen tyyppi: Trappist
Alkuperämaa: Belgia

Näin torstai illan ratoksi ajattelin vetäytyä lasilliselle Olutravintola Maljaan. Ystävällinen baari-isäntä suositteli Westmalle Dubbel trappistia "päivän olueksi" ja tartuin tilaisuuteen. Tämä olut ei löydy alkon valikoimista, joten tämäkin puolsi oluen kokeilua ravintolassa. Hintaa tällä tuotoksella oli 6.60eur, joten mikään halpa olut tämä ei ole.

Olut on väriltään kauniin tummanruskeaa, aavistuksen punertavaa. Tuoksu on paahteisen maltainen. Ensimmäinen siemaus tuntuu hieman kitkerältä. Tämähän on aavistuksen tuhdimpaa kuin muut maistamani Trappistit! Kitkeryys ei onneksi pysy mukana pitkään: jälkimaku on huumaavan tumman maltainen. Paahteisuus ja maukkaat maltaat jäävät kutittelemaan kielen päälle.

Ensisiemauksella harmistuttanut kitkeryys vaihtuu mielessäni mukavan piristäväksi happamuudeksi, olut on melko hapokasta. Oluen paras puoli on ehdottomasti mahtava jälkimaku joka kestää pitkään. Tämä jos mikä on olut jota kelpaa maistella ajan kanssa. Mielestäni yksi parhaista trappisteista, jota olen maistanut. Suosikkina kuitenkin pysynee Chimayn sininen...

maanantai 13. marraskuuta 2006

Velkopopovický Kozel Dark


Maa: Tsekin tasavalta
Tyyppi: Tumma lager
Alkoholiprosentti: 3.8% (Alkon lasipullossa)

Olutravintola Maljassa hanasta tarjoiltu Tumma Velko on eräs suosikkioluitani näin pitkällä aikavälillä. Eräänlainen kestosuosikki siis. Sopii useiden sikarien kumppaniksi, ja muutenkin oiva juoma.

Tämä miedosti humaloitu, karamellimaisen makeahko olut on parhaimmillaan juuri ravintolan hanasta. Tölkeistä ja pullosta juotuna maku latistuu. Tumma Velko jakaa mielipiteitä. Joidenkin mielestä Velko maistuu makeutusaineilta, mutta minun suuni ei tätä kyllä havaitse. Ilmeisesti olen siis tottunut Velkon epänormaaliin makeuteen. Ruokien seuralaiseksi en itse tätä valitsisi, mutta jälkiruoka ja seurusteluoluena mainio.

Tumma velko on jokatapauksessa eräs niistä oluista, joita kaikkien kannattaa maistaa. Varsinkin jos sitä sattuu saamaan lähikuppilan hanasta.

Black Pearl Robusto

Koko: Robusto
Alkuperämaa: Dom. rep.
Aromit: Paahteinen, vahvahko, tupakkainen, aavistus kahvia

Koko nimeltään ilmeisestikin La Perla Habana Black Pearl Robusto..
Selvästikin jenkkimarkkinoille suunnattu, erittäin paksu sikari. Paksumpi kuin kuubalaiset robustot. Kuubalaista tunnelmaa tuo sisus, joka on kuubalaisista siemenistä kasvatettua (Cuban seed). Tumman kahvin värinen päällys lupailee vahvahkoja savuja, eikä odotus petä.

Maku on vahvahko, paahteinen, voimakkaan tupakkainen (hyvässä mielessä). Ei mikään super-erikoinen sikari, mutta laadukas arkisikari. Ulkomuoto on erittäin kaunis, ja sikari on muutenkin helppo polttaa.

Mielestäni erityisen hyvin kääritty, eikä osoittanut missään vaiheessa purkautumisen merkkejä. Sikari paloi myös hyvin, kitkeröitymättä loppuun asti.

Partagas Serie P No 2


Koko: Piramide (156 x 20,64)
Alkuperämaa: Kuuba
Aromit: Täyteläinen pippurisuus, vahva.

Jälleen kerran saksasta tilattu, kymmenen kappaleen laatikko. Hintaa laatikolle kertyi vajaan satasen verran.

Muista, pienemmistä Partagaksista jäi sen verran hyvä kuva, että rohkenin tilaamaan ilman erillistä maistamista koko laatikollisen. Ja kyllä kannatti! Tuttua Partagas-tyyliä ensimmäisistä savuista siihen saakka kunnes sormet meinaavat palaa. Paras kyseisen sikarimerkin tuote, jota olen polttanut, ja yksi parhaista sikareista ylipäätänsä. Parhaimmillaan nämä pyramidit ovat tukevan aterian päätteeksi hyvän juoman seurassa. Voimakkaan mausteinen maku tarjoaa unohtumattomia makuelämyksiä kerrasta toiseen.

Kaikissa polttamissani yksilöissä laatu on ollut erittäin tasaista, sanalla sanoen loistavaa! Tämä sikari pitää otteessaan koko paloajan, maku aina vain paranee ja paranee mitä enemmän sikaria on poltettu. Näitä tulee varmasti jatkossakin löytymään humidoristani!

Perinteinen tonnikalasalaatti

Tämä nyt ei sen erikoisempi kulinaristinen elämys ole, mutta ajattelinpa kirjoittaa kuitenkin. Jokaisella on joskus aikoja, jolloin ei ole varaa tehdä sen hienompia ruokia. Halvalla voi kuitenkin saada maistuvaa. Tässäpä eräs ehdotus budjettiruoalle:

Tonnikalasalaatti

1 kurkku
3 tomaattia
2 purkkia tonnikalapaloja vedessä
2-3 makeaa omenaa
1 pussi herneitä tai hernemaissipaprikaa
maun mukaan eilisiä makaroneja tai pitkäjyväistä riisiä, jotta saadaan jotain syömistä.

Valmistus: Pilko kaikki ainekset pieniksi paloiksi, lisää joukkoon sulatetut pakasteherneet, sipellä tonnikalat pieniksi ja lopuksi kaada sekaan riisit/makaronit. Sekoita.

Lisäkkeeksi kovaksi keitettyjä kananmunia ja sopivaa salaattikastiketta. (Sinappinen peruskastike suositeltavaa ;))

Tämä on kyllä hyvin perinteinen ohje, mutta ehkäpä tästä on hyötyä!

sunnuntai 12. marraskuuta 2006

Sancho Panza Non Plus



Koko: Mareva (129x16,67)
Alkuperämaa: Kuuba
Aromit: Maanläheisiä (multaa), tallia, makeahko.

Kuvan laatikko on tilattu saksasta reilun satasen hintaan, ja pohjan merkintä kertoo sikareiden olevan vuodelta -99. Ulkoisesti nämä pöllit näyttävät oikein mukavilta ja tasalaatuisilta. Laadukkaan käsityön kruunaa Sancho Panzan koruttoman yksinkertainen, mutta jollain kierolla tavalla tyylikäs sikarivyö.

Sikarin pisteitä hieman pudottaa useampia yksilöitä poltettuaan huomatava laadun epätasaisuus. Veto ei aina ole paras mahdollinen, jolloin myös maku kärsii aika-ajoin. Toisaalta iso osa yksilöistä on maultaan ja palamiseltaan moitteettomia, ja näin Sancho Panza Non Plus tarjoaa hintaisekseen vastusta jopa kalliimmille kuubalaisille. Parhaiten nämä mareva -kokoiset pöllit kuitenkin tarjoavat tyydytystä "parempien" arkisikareiden muodossa.

Pippuripihvit & kyytipojat

Tänään tuli sitten kokkailtua perinteisiä pippuripihvejä ja nautiskeltua niiden kanssa Nederburg Shiraz punaviiniä. Lihana palveli Brasilialainen härän sisäfilee, jonka muutama viikko sitten saimme lahjaksi. Pakastin ei ollut tehnyt yhtään hallaa lihoille, ja muutenkin paistelut onnistuivat mainiosti. Entäpäs viini?

Nederburg Shiraz oli pakattu kauniiseen lahjapakkaukseen, eikä itse pullossakaan ollut moittimisen sijaa. Viinissä oli mielestäni poikkeuksellisen hyvä tuoksu, eikä maussakaan ollut valittamista. Vahvahko viini Etelä-Afrikasta. Sopi hienosti liharuoan kanssa, eikä hintakaan kukkaroa paljoa rasittanut. 8.99 euroa Alkossa. Suosittelen!

Tervetuloa

Tervetuloa Gastrunautti.net blogiin. Gastronautin tarkoitus on kertoa käyttäjien erilaisista kokemuksista hyvän ruoan, juoman sekä sikareiden maailmassa. Blogin pitäjiä tavoittaa myös IRCin välityksellä kanavalta #sikarit (IRCnet).